» آموزش » کاربرد هوش مصنوعی در امنیت
آموزش - اخبار و تازه‌های فناوری

کاربرد هوش مصنوعی در امنیت

شهریور 1, 1395 20

هوش مصنوعی چندین سال است که موجب حیرت افراد شده است. ایده تولید ماشینی که قادر به تفکر مستقل، تصمیم‌گیری و واکنش مناسب باشد، موفقیت‌های زیادی را در عرصه‌های تفریحی و حرفه‌ای در‌بر‌ دارد. موارد استفاده از این تکنولوژی در زمینه‌هایی چون خرده‌فروشی، داروسازی و امنیت چندان دور به‌نظر نمی‌رسد. نگاه مقاله حاضر به کاربرد هوش مصنوعی در امنیت است.

هوش مصنوعی در امنیت
هوش مصنوعی چیست

جایگاه هوش مصنوعی

هنگامی که افراد در مورد این موضوع صحبت می‌کنند، اصطلاحاتی چون “یادگیری ماشینی” و “یادگیری عمیق” به کنار گذاشته می‌شوند. برای فهم جایگاه فعلی هوش مصنوعی، آشنایی با خلاصه‌ای از انواع رویکردهای اتخاذ‌شده توسط برنامه‌ریزها و توسعه‌دهندگان در جهت ارتقاء و توسعه بیشتر این تکنولوژی کارآمد، بسیار به ما کمک خواهد کرد.

از آنجایی که ایده هوش مصنوعی چندین سال پیش مطرح شد، در تلاش برای قادر ساختن کامپیوترها به تفکر به صورت مستقل از چندین رویکرد استفاده شده است. در روش نخست که شامل شناسایی الگو می‌شد، به ویژه توسعه دهندگان، برنامه‌هایی را طراحی کردند که در آن کامپیوترها براینکه دنبال چه نوع ویژگی‌ها و الگوهایی برای شناسایی یک شیء باشند، آموزش داده می‌شدند.

سپس متخصصان، این رویکرد را برای دربر‌گیری الگوریتم‌ها بسط دادند تا تفکر را به کامپیوترها بیاموزند تا این حرکت به آنچه که اکنون آن را آموزش ماشینی می‌خوانیم، منتهی شد. با استفاده از این الگوریتم‌ها و حجم زیادی از اطلاعات (که بعنوان نمونه‌هایی از پاسخ‌های درست و غلط استفاده می‌شود)، کامپیوتر از ریاضیات و آمار برای بیرون‌کشیدن الگوها بهره‌می‌گیرد و نتایج را طبقه‌بندی می‌کند، بنابراین به نحوی قادر به انجام نوعی تفکر اولیه‌ است.

با‌این‌حال، در صورت نبود اطلاعات کافی برای یادگیری، مسائلی در رابطه با این رویکرد پیش خواهد‌آمد. همچنین، در مواردی که هیچ‌گونه الگوی قابل تشخیص و واضحی همچون زمانی که محیط دائماً در‌حال‌ تغییر است وجود نداشته باشد، سیستم به‌خوبی کار نخواهد کرد.

هوش مصنوعی در امنیت
الگوریتم هوش مصنوعی

گام بعدی در تکامل هوش مصنوعی که توجه زیادی را به خود جلب کرده، یادگیری عمیق است. بزرگترین تفاوت این رویکرد در توانایی آن برای تشخیص ویژگی‌های حائز اهمیت برای تشخیص است که به کمک یک برنامه نویس/ اپراتور متکی نیست.

این نوع سیستم که برگرفته از طرز کار مغز انسان است، متشکل از چندین لایه عصبی می‌باشد که الگوریتم‌های مختلف را برای مجزاسازی دوباره داده‌هایی با سطوح بالا به کار می‌گیرد. لایه پایینی این عصب‌ها به عنوان “سنسور” استفاده می‌شود که با اسکن قسمت‌های کوچک تصویر اطلاعات ارائه شده را به لایه‌های بالاتر می‌رساند؛ لایه‌های بالاتر در پی اقدامی برای ترکیب و جادهی آن اطلاعات در بافت یک تصویر یا الگوی بزرگتر هستند تا جاییکه سیستم قادر به فهم و تشخیص تصویر باشد.

کاربرد هوش مصنوعی در امنیت

مشاهده چگونگی جایگیری یادگیری عمیق در تنظیمات امنیتی آسان است، مخصوصاً از آنجایی که یکی از عناصر کلیدی برای یادگیری، “داده” است و حجم زیادی از داده‌ها در نظارت ویدئویی موجود است.

با توجه به توانایی این تکنولوژی در شناسایی صحیح اشیاء، افزودن آن به هوشمندتر‌شدن سیستم کمک می‌کند. لذا، از این تکنولوژی می‌توان برای انواع کاربری‌ها و سیستم‌های امنیتی، از تشخیص چهره و دوربین های پلاک خوان گرفته تا آنالیز رفتار جمعیت استفاده کرد.

هوش مصنوعی در هوشمندسازی منزل و اتوماسیون ها نیز کاربرد وسیعی پیدا کرده است و همین امر باعث شده تا رو به روز بر سرعت رشد این تکنولوژی اضافه گردد.

این سیستم را همچنین می‌توان به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کرد که داده‌های وارد‌شده از سیستم‌های نظارتی را به‌صورت خودکار آنالیز کند و سرعت جستجوها را بالا ببرد، اپراتورهای انسانی را از تمرکز روی جزئیات مهم آزاد و از صرف‌وقت بسیار برای مشاهده مقادیر زیادی از تصاویر و ویدئوهای ضبط‌شده جلوگیری کند.

با پیشرفت مداوم هوش مصنوعی، تفکر در مورد این موضوع جالب است که چگونه این پیشرفت‌ها در تکنولوژی‌های نظارتی موجود گنجانده می‌شوند تا امنیت را بالاببرند. چه کسی می‌داند، شاید آینده از آنچه که فکر می‌کنیم به ما نزدیکتر باشد.

هوش مصنوعی در دوربین مدار بسته
کاربرد هوش مصنوعی در امنیت

ظهور هوش مصنوعی باعث ایجاد انقلابی در صنایع مختلف شده است. صنعت نظارت تصویر و امنیت نیز از این قضیه مستثنی نیست. برنامه‌های مبتنی بر AI (مخفف artificial intelligence به معنای هوش مصنوعی) در دنیای امنیت سروصدای زیادی کرده‌اند. طی سال‌های اخیر علاوه بر کمپانی‌های بزرگ و مطرح، شرکت‌های کوچک‌تر نیز محصولات مدرن و منحصربه‌فردی تولید و عرضه کرده‌اند.

در ادامه به تکنولوژی هوش مصنوعی در دوربین های مدار بسته و نقش مهمی که در سال‌های پیش‌رو در این صنعت ایفا خواهند کرد، می‌پردازیم.

1. حفاظت به‌موقع و فعال به‌صورت بلادرنگ

سیستم‌های نظارت تصویر تا به‌حال فقط قادر به تشخیص اتفاقات بودند و تنها زمانی مفید واقع می‌شدند که حرکت مشکوکی توسط تیم امنیت تشخیص داده شود یا اتفاقی رخ دهد. با رسیدن سیستم‌های نظارت تصویری دارای هوش مصنوعی، انقلابی بزرگ در این زمینه رخ خواهد داد و سیستم‌های امنیتی دوربین مداربسته علاوه بر تشخیص اتفاقات و تهدیدات، قادر به پیش‌بینی یک اتفاق، قبل از وقوع آن نیز خواهند بود.

برای مثال، سیستم‌های جدیدی که در راه هستند، می‌توانند اشیاء غیرمجاز را در فرودگاه‌ها و دیگر اماکن عمومی تشخیص داده و با مطلع کردن تیم امنیتی، از وقوع اتفاقات ناگوار جلوگیری کنند. همچنین سیستم‌های نظارت تصویری هوشمند، می‌توانند بر رفتار افراد در یک فروشگاه نظارت داشته و اشخاصی که ممکن است خطایی مرتکب شوند را شناسایی کنند.

2. مؤثرتر و کارآمدتر از انسان‌ها

در حال حاضر کارآمدی دوربین های مداربسته به اپراتورهایی که دائماً در حال نظارت محیط هستند بستگی دارد. در ارتباط با انسان‌ها یکی از عواملی که تأثیر منفی فراوانی بر کیفیت امنیت می‌گذارد، خستگی است. فردی که در حال نظارت محیط می‌باشد ممکن است به‌دلیل خستگی توجه و تمرکز کافی نداشته و عکس‌العمل به‌موقع و صحیح را هنگام بروز مشکل نداشته باشند یا حتی بعضی اتفاقات دیده نشوند.

از دیگر مزایای سیستم های دوربین مداربسته مبتنی بر هوش مصنوعی این است که می‌توانند خطاهای انسانی را جبران کنند. به‌این معنی که هیچ اتفاق یا تهدیدی نادیده نمی‌ماند و هیچ اطلاعات یا جزئیاتی از دست نمی‌رود.

3. تشخیص چهره

سیستم‌های نظارت تصویری مبتنی بر هوش مصنوعی (AI) می‌توانند به‌صورت بسیار دقیق‌تر و پیشرفته‌تر به تشخیص چهره و اشیاء موجود در محیط بپردازند. در واقع سیستم‌های هوش مصنوعی پتانسیل‌های بسیار بالاتری در زمینه تشخیص چهره افراد (facial detection) در امکان شلوغ و فضاهای بزرگ دارند.

جدای از امنیت، کسب‌وکارهای بزرگ نیز می‌توانند با بهره‌گیری از سیستم تشخیص چهره هوشمند، مشتریان ارزشمند را شناسایی کرده و خدمات مخصوصی به آنها ارائه دهند.

تشخیص چهره افراد توسط دوربین مدار بسته با بهره‌گیری از هوش مصنوعی
تشخیص چهره با هوش مصنوعی

قدرت هوش مصنوعی تا جایی است که حتی تشخیص بدون چهره (faceless recognition) را نیز ممکن می‌کند. بدین‌صورت که افراد با استفاده از فاکتورهایی مانند قد، طرز ایستادن و غیره نیز قابل تشخیص و شناسایی هستند.

علاوه‌بر‌این، دوربین های مداربسته با بهره‌گیری از AI، می‌توانند آگاهی بیشتری نسبت به محیطی که نظارت می‌کنند داشته، الگوهای رفتاری را تشخیص داده و ناهنجاری‌ها را گزارش دهند. این عوامل و قابلیت‌ها کمک زیادی به پیش‌بینی تهدیدات می‌کنند.

4. بهبود کیفیت تصویر

با وجود دوربین های مداربسته با کیفیت و رزولوشن بالا که تصاویر با وضوح بسیار بالا ارائه می‌کنند، حقیقت تلخ این است که هنوز هم بسیاری از دوربین های مداربسته نصب شده در اماکن از کیفیت مطلوب برخوردار نیستند. بسیاری از این دوربین‌های مداربسته تنها زمانی که شرایط نوری مساعد باشد تصاویر مطلوب ضبط می‌کنند.

الگوریتم‌های هوش مصنوعی، به‌صورت خودکار با تنظیم منابع نور موجود در تصویر و پخش یکنواخت نور در محیط، حتی زمانیکه منبع نور شدیدی مانند خورشید یا لامپ یا پنجره در محیط وجود داشته باشد، تصویری با نور یکنواخت ارائه می‌دهد. این موضوع منجر به ضبط تصاویر با وضوح و کیفیت بسیار بالا می‌شود.

5. مدیریت اطلاعات

یک سیستم نظارت تصویری متشکل از دوربین‌های مداربسته، سنسورها، آلارم‌ها و غیره در انواع و مدل‌های مختلف می‌باشد. این تجهیزات برای پوشش کامل محیط و جلوگیری از بروز هرگونه خطایی نصب و راه‌اندازی می‌شوند. این موضوع به‌این معنی است که سیستم امنیتی با حجم زیادی از اطلاعات و داده سروکار دارد. همانطور‌که پیداست برنامه‌ای پیشرفته برای مدیریت ترافیک داده‌های موجود در سیستم مورد نیاز است.

چنانچه اشاره شد، تنها راه مدیریت و کنترل این حجم از داده، نرم‌افزاری پیشرفته و مبتنی‌بر هوش مصنوعی است. همچنین با مدیریت صحیح اطلاعات، تیم امنیت می‌تواند اطمینان حاصل کند که تمام موارد ممکن را مدنظر قرار داده و هیچ موردی نادیده نمانده است.

مقاله “هوش مصنوعی در امنیت” را نیز مطالعه کنید. در این مقاله از جنبه‌های دیگری به موضوع هوش مصنوعی در عرصه امنیت پرداخته شده است.

منبع: asmag

به این نوشته امتیاز بدهید!

تحریریه فرافن

تحریریه فرافن

هدف ما در تیم تحریریه فرافن، فراهم‌کردن جدیدترین و جامع‌ترین محتوای تخصصی و کاربردی در حوزهٔ سیستم‌های امنیتی و نظارتی (شامل آموزش، نقدوبررسی، اخبار و فناوری) است. با نقدها یا پیشنهادات خود ما را در این امر یاری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×